cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Jāzeps
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Joosep, Joosu
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Žygimantas, Tautvilė, Filomenas, Imgarda (Irma)

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (38)  

Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Apmēram gadu atpakaļ, kāds zinātnieks - izgudrotājs paziņoja par to, ka veicis revolucionāru izgudrojumu, kas mainīs pasauli un tās uzskatus. Izgudrojums esot vēl nozīmīgāks nekā personālā datora izgudrošana un interneta radīšana. Tagad viņš šo izgudrojumu parāda pasaulei. Pēc daudzu ietekmīgu cilvēku domām šai ierīcei, kas nosaukta ar vārdu Ginger jeb IT (tas) jākļūst par cilvēces visnozīmīgāko izgudrojumu un nodrošināšot tās autoram lielāku bagātību nekā Bilam Geitsam (Bill Gates) jau pēc pieciem gadiem.
 


Vārds šim izgudrotājam ir Dean Kamen. Dzīvo viņš savdabīgā sešstūra savrupmājā, kas uzcelta kalna virsotnē un atrodas ārpus Mančestras. Zinātnieks ticis apbalvots ar Amerikas Nacionālo Tehnoloģiju Ordeni (America's National Medal of Technology), kas ir valsts augstākas apbalvojums par tehnoloģijām. Pats Dean Kamen teicis, ka viņa izgudrojums būs alternatīva tiem produktiem, kas "ir netīri, dārgi, dažreiz bīstami un bieži nedroši, īpaši cilvēkiem pilsētās." Dean Kamen uzskata, ka dzīve ir domāta tam, lai varētu mainīt pasauli, kas arī ir viens no viņa dzīves saukļiem.

Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Jau gadu atpakaļ, kad ierīce bija tikai veidošanas stadijā jau tika saņemtas sajūsmu pilnas atsauksmes no pasaules ietekmīgajiem cilvēkiem - Steve Jobs (Apple dibinātājs), Jeff Bezos (Amazon.com pamatlicējs), Paul Aller (Xerox vadītājs). Lai pamatotu savu uzticību vēl neiznākušajam produktam, Jeff Bezos pat izveidoja iepriekšēju pasūtījumu pieņemšanu uz produktu. Tieši tad, gadu atpakaļ, pasaulē sāka klīst baumas par to, kas tad īsti ir šis noslēpumainais izgudrojums. Neviens no tiem, kas šo ierīci bija redzējis, nevēlējās izpaust par to jebkādu informāciju. Versijas bija dažādas, bet praktiski visās tika minēts, ka "tas" būs kaut kāda veida pārvietošanās ierīce. Tika izteiktas domas par antigravitātes noslēpuma atklāšanu vai kaut kas, kas kustētos kā minimums uz gaisa spilveniem. Tika minētas pat teleportācijas ierīces. Jau tad ar Harvardas Biznesas skolas presi (Harvard Business School Press) tika parakstīts līgums par 250000 USD. Līgumā tika paredzēta grāmatas sarakstīšana, kas saturētu visa veida informāciju par šo ierīci un tās specifikācijām.

Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Pavisam nesen, 3. decembrī, kad šī noslēpumainā ierīce tika nodemonstrēta pasaulei, atklājās, ka "tas" tiešām ir pārvietošanās ierīce, turklāt pārvietojas tā pavisam vienkārši - uz diviem riteņiem, nevis uz gaisa spilveniem vai antigravitātes tehnoloģijām. Tai arī tika piešķirts nosaukums - Segway Human Transporter. Segway HT tiek darbināts uz baterijām un paredzēts viena cilvēka pārvietošanai. Segway HT spēj sasniegt ātrumu līdz 20 kilometriem stundā. Viena no Segway HT svarīgākām īpatnībām esot tā spēja noturēt līdzsvaru, ko nodrošina speciāli sensori, kas apmēram 100 reizes sekundē novērtē pasažiera smaguma centru. Jāpiebilst gan, ka Segway HT nav ne gāzes pedāļu, ne bremžu, ne arī kaut kā, kas liecinātu par to, ka ierīce spējīga kustēties (izņemot protams riteņus).

Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Kāds žurnāla Time žurnālists stāsta: "Kādā svētdienas rītā es stāvu uz mašīnas, kas zināma ar nosaukumu Ginger."
"- Vienkārši noliecieties uz priekšu, - komandē Dean Kamen. Es tā arī daru un uzreiz sāku ripot pa asfaltu tieši uz viņa pusi.
- Tagad stāviet, saka Dean Kamen. Bet kā? Šai ierīcei nav bremžu.
- Vienkārši padomājiet par apstāšanos, - skaidro viņš.
Skatoties uz priekšu, es iedomājos sarkano "STOP" ceļazīmi un Ginger kopā ar mani apstājas."
Tātad šī ierīce kustās atkarībā no tā uz kuru pusi cilvēks ir noliecies. Darbības, kas jāveic kustības uzsākšanai ir ļoti līdzīgas tām, ko cilvēks izdara ejot kājām. Tikai nedaudz noliecoties uz priekšu, ierīce sāk kustēties. Lai apstātos, nepieciešams nostāties taisni. Tas pats attiecināms arī uz kustību atpakaļgaitā, nedaudz pieliecoties attiecīgā virzienā, Segway HT pats sāks ripot. Pagriezieniem tiek izmantota īpašs slēdzis, kas uzmontēts uz Segway HT rokturiem. Kā jau agrāk minēju, ierīces sensori vismaz 100 reizes sekundē novērtē pasažiera smaguma centru un neļauj zaudēt līdzsvaru.

Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Segway Human Transporter
Tātad Segway HT ir domāts tuvu distanču ceļošanai ar maksimālo ātrumu no 5 līdz 20 kilometriem stundā (atkarībās no modeļa). Ar uzlādētu bateriju tas spēs pieveikt 17 jūdzes (~27 km). Uzlādēšanās laiks baterijām - 1 stunda divu stundu ceļam. Ir gan kāda īpatnība, ripojot uz leju pa kalnu, baterijas ar ģeneratora palīdzību tiek uzlādētas. Respektīvi arī braucot kalnā bateriju izturības ilgums samazināsies. Segway HT izmantos NiMH akumulatorus. Segway HT spēj noturēt līdzsvaru jebkuros apstākļos (saprāta robežās) un nokrist no tā esot praktiski neiespējami. Tāpat arī aparāts spēj kustēties ne tikai uz priekšu, bet arī atpakaļgaitā. Optimāli būs spējīgs pārvietot 110 kg pasažieri ar 34 kg kravu (piemēram). Visas ierīces svars ir 36 kg. Sīkāk par to, kā tieši Segway HT strādā varat uzzināt šeit (nepieciešams flash plugins). Paša autora komerciālās idejas gan pārsniedz paša izgudrojuma apmēru vismaz pāris desmit reižu, prognozējot tai grandiozus panākumus. Pēc viņa domām Segway HT tirdzniecības ātrumi pārsniegšot jebkurus līdz šim zināmos - respektīvi viņš apgalvo, ka līdz šim vēl neviens nebūs sasniedzis 1 miljarda ienākumus tik īsā laikā. Pavisam drīz paredzēts uzsākt Segway HT ražošanu īpaši izveidotajā rūpnīcā netālu no Mančestras, kas spēs ražot līdz 40000 ierīču mēnesī. Dean Kamen par uzņemas apgalvot, ka Segway HT aizvietos mašīnas tāpat kā tās savulaik aizvietoja zirgus. Sākotnējās cena Segway HT ir divas - viena, kas domāta korporācijām - 8000 USD, bet otra privātpersonām - 3000 USD.

Izmantoti materiāli no ABCNews, Associated Press, CNet, Reuters, 60 Minutes, SlashDot, Washington Post, ZDNet, Compulenta.ru un Lenta.ru. Izgudrotāja un arī ražotāja mājas - Segway.com.

 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (38)
Prev: Ziņas / Vai Lattelekomam izdosies to sabojāt ?
Next: Ziņas / Latvijas Institūts - hacked
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.