cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Jāzeps
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Joosep, Joosu
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Žygimantas, Tautvilė, Filomenas, Imgarda (Irma)

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (21)  

Ziņa parādījās jau pagājušo nedēļ, bet laika trūkums :(
Kad cilvēki pirmo reizi sāka detalizēt pētīt Marsu, vienīgais ledus, kas bija obzervējams, bija tā abos polos. Pie kam, tas bija tā dēvētais sausais ledus - karbona oglekļa dioksīds sasaldētā veidā.Tad parādījās filma Total Recall ar Ārniju galvenajā lomā. Sižetā bija milzonīgie ledus krājumi Marsa dzīlēs.
Tagad, analizējot kosmiskās zondes Mars Odissey darba rezultātus, iekš NASA ir atklāts, ka filmā minētais ledus tiešām tur ir ;) Un tā tur ir ļoti ļoti daudz. Zinātnieki priekā lēkā. Šāds atklājums ir radījis optimismu, kuram pateicoties daudzi zinātnes guru domā, ka tā ir tikai aisberga redzamā, līdz ar ko, mazākā daļiņa.
Let's cut to the chase.
 

Spektrogramma, kurā ar tumši zilo krāsu ir redzami ūdeņraža krājumi zem Marsa virsmas.
Spektrogramma, kurā ar tumši zilo krāsu ir redzami ūdeņraža krājumi zem Marsa virsmas.

Dotajā brīdī orbītā ap Marsu esošā zonde Mars Oddisey, izmantojot gamma spektrometru, ir atklājusi milzīgus ūdeņraža krājumus. Tieši ūdeņraža, nevis sasaldēta ūdens. Taču, turpmākās analīzes ļauj uzskatīt, ka tas tiešām ir ledus. Tiesa, gan, ledus un pārējo vielu sajaukums esot puse uz pusi.

Kas ir vēl interesantāk, ledus paraugus iegūt būšot ļoti pat vienkārši, jo tas ir atrodams 30 līdz 60 centimetrus zem marsa virsmas, atkarībā no vietas.

Zinātnieki no NASA turpina teoretizēt un pētīt, uzskatot, ka kādreiz tas ledus, kurš ir atrasts, esot bijis prasts ūdens. Viņi cenšās ielūkoties dziļāk Marsa dzīlēs, lai noskaidrotu, kur ta tas ūdens ir palicis un kāpēc.

Jāpiebilst, ka tas nav ledus, pie kura mēs esam pieraduši. Šis atrastais ledus pamatā sastāv no ūdeņraža un tur nav skābekļa. T.i. - sasaldēts ūdeņradis. Bet, nav izslēgts, ka sarkanās planētas dzīlēs būs atrodams arī sasalis ūdens.

Piezīmēšu, ka Saules sistēmā ir tomēr atrasts ūdens. Jau labi sen ir konstatēts, ka Jupitera tuvākais pavadonis - Jo ir seismiski aktīvs un tā dzīlēs ir atrodams ūdens. Bet tas jau ir pavisam cits stāsts. Pavisam citai reizei.

Starp citu, ja šai rakstā ir kāda neprecizitāte (es, kā teorētiķis un absolūti nespecializēts šais jautājumos, varu kļūdīties diezgan spēcīgi) - kā vienmēr, komentāri ir jūsu :)

 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (21)
Prev: Linki / Linkin cietnis #3
Next: PopSci / Ķīna klonēšanā neatpaliek
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.