Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=1898023, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Blu-Ray disc jau realitāte
Noisex (noisex@apollo.lv) @ 2003-03-04 15:14:00


Kādu laiku atpakaļ ne reizi vien iekš te jau tika rakstīts par nākamās paaudzes datu nesēju un to rakstītāju parādīšanos hi-tech izstādē Berlīnē. Tas tika nosaukts par Blu-Ray (Zilais Stars vai, ja pēc konteksta - lāzers).
Toreiz, neviens īsti nevarēja pateikt konkrētus termiņus, kad šis agregāts varētu nonākt līdz potenciālajam pircējam, un šis fakts īpaši neidvesa pārliecību, ka tāds visparībā parādīsies.


Cik kļuva zināms, tad šajā laucņa ir novērojama jau konkurence, jo redzējies Sony, Matsushita, Hitachi, Pioneer, Sharp, Samsung, LG, Philips un Thomson nevarēja vienoties par vienota standarta izveidi ar NEC un Toshiba - tātad būs gaidāmi atkal divi jauni standarti, kas parastam lietotājam atkal sagādās zināmas grūtības.

Ja vairāk iedziļinamies standartos, tad abi šie standarti ir balstīti uz viena un tā paša Blu-Ray lāzera standarta, kas atšķirībā no Red-Ray sarkanā lāzera stara (tas kurš šobrīd ir ikvienā CD un DVD lasītājā) ir ar daudz mazāku frekvences vilņa garumu,kas ļauj nolasīt daudz precīzāk un no mazākiem apgabaliem, kas protams atsaucas uz matricas kapacitāti.

Pirmais hi-tech grupējums grib popularizēt viena diskus, kuriem tiek izmantota tikai viena puse, ar 27Gb ietilpību (13h ar video) un  4,5Mbps lasīšanas veiktspēju, savukārt otrie grib standartizēt diska abu pušu izmantošanu, kur ietilpība varētu būt līdz pat 110Gb, bet lasīšanas veiktspēja zemāka. Tomēr otrajā gadījumā iekārtas būtu ievērojami dārgakas un tas daudziem nepatiktu, tomēr matricas izmērs izsaka visu :).


Šoreiz gribēju vairāk pieskārties pirmā hi-tech grupējuma lolojumam BDZ-S77 Blu-Ray disc recorder no SONY, jo redzējies šitas verķis jau ir realitāte, jo ir nonācis jau parasto mirstīgo rokās, bet diemžēl tikai Japānā. Aptuvenās izmaksas par šādu agregātu, ja kāds japānis gribētu tādu iegādāties savā īpašumā, varētu sastādīt aptuveni $4000 (2400Ls) - nu ko diezgan paprāva summiņa, ne?

Nu ko pirmais solis ir sperts, gaidam tagad atbildi no Toshiba... Jebkurā gadījumā, lai arī kurš būtu no tiem labāks, es tādu labprāt savā īpašumā iegūtu. Ne par savu naudu, protams :)

« Atpakaļ uz rakstu