Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=853, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Mūsu jubileja
cietnis.lv (www.cietnis.lv) @ 2001-08-06 12:58:00


Vispirms bija tētis, mamma, tad parādījās dators un internets. Nu apmēram šādi viens otrs iedomājās Cietņa parādīšanos Latvijas internetā. Daļa taisnības būs visiem, bet tagad true story: tikai fakti un komentāri. Cietnis radās, teiksim, viena iemesla dēļ - "Latvijas interneta Home page" aprobežotības un lameriskuma izskaušanai, jo viņš ir tik tukšs un neinteresants, ka vairāk to nevarējām paciest. Kāds noteikti iebildīs un teiks, a kas tad ir Delfi, Tvnet, Apollo, DigitalTimes, Fundamental. Vai Jums ar to pietiek? Mums nē! Ļoti maz ir ko palasīt, diemžēl, bet fakts. Iemesli šādai Latvijas interneta nabadzībai ir grūti izskaidrojami - domāju ka lielākais ienaidnieks ir ārzemju trafiks, cilvēku baidīšanās no kaut kā, baidās varbūt uzdrīkstēties, tehniskie aspekti ar web lapu izvietošanu un uzturēšanu. Daudz ir to iemeslu, kas bremzē. Nu re, ievads jau ir uzrakstīts, ķersimies pie satura:).


Kas tad cietnim ir iekšā? Cietni, veido 3 cilvēku pamatkodols - Pink, Kuģis, John Doe. Sākumā bija Pinks un Kuģis. Principā, ideja radās jau pagājušā gada jūlijā, sēžot vienu dienu pie Pink uz balkona ar Kuģi un pīpējot. Domājām nosaukumu projektam, izdomājām Cietnis.net, izmantojām savus nikneimus, jo gribējām būt anonīmi.

Nu lūk, pienāca arī tā diena, ka kaut ko vajadzēja arī sākt darīt. Pink mājās uzrakstīja savu pirmo review par Ati Radeon videokarti, tulkoja. Kuģis uzrakstīja mājās ziņas un izveidoja lapas dizainu. Lapu kā tādu. Viss HTML vēl joprojām ir un bija balstīts uz viņa pleciem. Sākām publicēties uz darba servera. Protams, ka sākumā baidījāmies kas būs un kā, vai cilvēkiem patiks, vai kāds lapu ievēros utt. utml. Izvietojām visādus kounteru un reitingu bannerus cietnī, skaitījām hitus, brīnijāmies par sestdienas un svētdienas apmeklētājiem, bijām priecīgi. Nodomājām vietējā avīzē pat publicēt datorziņas, jo viena no vietējām datorfirmām iesniedza diezgan pavecas un neinteresantas ziņas, Lai piedod abas iestādes par šo, bet tā ir taisnība. Maigi izsakoties, mūs pasūtīja uz vienu no varenās krievu valodas vārdiņu. Tomēr pēc kāda laika cita vietējā avīze diezgan rupjā veidā sāka publicēt mūsu jaunumus vārds vārdā bez mūsu atļaujas. Vispirms atkārās žoklis no izbrīna un pēc tam viņš ātri piekārās atpakaļ, jo jaunumi tika publicēti bez atsauces uz mums. Tomēr arī šis konflikts tika noregulēts un avīze drukāja cildeno adresi vēvēvē.cietnis.net;)

Ar laiku mums pievienojās John Doe, kurš arī vienatnē rakstīja savus jaunumus šauram lasītāju lokam. Viņš pieņēma izaicinājumu informēt par jaunumiem no datorspēļu pasaules.
Gāja laiks, un jutām, ka uz darba servera kļuva pa šauru un mūsu paziņa EmuLynx izpalīdzēja mums ar nopietnākām hostinga iespējām. Nopirkām arī sev domēnu cietnis.lv, jo reāli sapratām, ka namezero.com, kas izsniedza mums cietnis.net vārdu, arī nav no muļķu mājas un agrāk vai vēlāk sāks prasīt zaļos papīrīšus.


Jaunumi tiek meklēti, tulkoti, rakstīti mūsu brīvajā laikā. Teiksim godīgi, ka ir grūti to izdarīt, jo cenšamies, lai jaunumi, ko varat izlasīt pie mums, neatkārtotos t.i. lai tie būtu unikāli, vismaz .lv zonā. Pašā cietņa pirmsākumā tika "ņemti" jaunumi no citām populārām lapām (webcooler.ru), bet tad sapratām, ka mums savs celiņš ejams un tas nav plaģiātisma celiņš. Tāpēc arī rodas lielie starpbrīži starp jaunumiem un ne vienmēr var atrast lietas, ko lasītājiem varētu likt priekšā. Rakstam par to, kas šķiet mums interesants un aktuāls, un ir ļoti patīkami redzēt, ka mūsu un lasītāju gaumes sakrīt. Cenšamies nerakstīt par lietām, kuras paši nepārzinām, un ja rakstam, tad brīdinām, ka varam kļūdīties:)

Tas tā kā pa lielam vilcienam arī būtu viss par cietnis.lv pagātni un tagadni.
Kas būs nākotnē? Nezinam. Godīgi, n-e-z-i-n-a-m. Nevaram pat dot garantiju, ka nākamais cietņa numurs būs. Bet nu līdz šim visi ir bijuši;) Domājams, ka kopīgiem spēkiem ar Laacz mums izdosies "palaist" jauno cietni. Protams, būs jaunas sadaļas, jauni downloadi un vēl un vēl un vēl. Tikai visam tam stāv pāri viens "BET" - Laiks, kas ir mūsu lielākais ienaidnieks. Mēs centīsimies, taču garantiju dot nevaram. Tāpēc arī aicinām visus, kas vēlas stāstīt.

Mēs tiecamies, uz to, lai mūsu mazajā .lv zonā rastos daudz vairāk interesantu resursu, kuru veidotāji nebūtu apsēsti vai nu ar savas izcilās personības popularizēšanu vai nu ar naudas plēšanu no "ausainiem" lietotājiem. Mēs gribam, lai Latvijā būtu jaunatne, kas spēj loģiski domāt, nekristu galējībās, nelietotu narkotikas. Neapgalvojam, ka mēs nesam kādu īpašu misiju, bet cenšamies būt viens no tiem pilieniem, kas veido to mūsu nākotnes jūru. Ļoti cerams, ka mums visiem kopā tas izdosies un Latvija nebūs banānu republika. Visā šajā procesā, mums ļoti ir noveicies, ka mēs esam neatkarīgi. Neviens nevar mums neko uzspiest, likt rakstīt par kaut ko, kas mums nav interesants.
Daudzi lasītāji (lasītājas aka čikZ;)) uzdod jautājumu par to, kas mēs tādi esam. Mēs esam tieši tādi paši kā visi mūsu lasītāji. No pelēkās masas neizceļamies praktiski ne ar ko. Kāds brīvajā laikā vāc jāņtārpiņus, kāds spēlē futbolu, mēs rakstam cietni. Tā, protams, nav vienīgā mūsu aizraušanas, piem. iknedēļas Ledus halles apmeklējums.

Tātad, dzīvojam mēs vējainā pilsētā Liepājā, strādājam darbu kas ir saistīts pa tiešo ar datoriem. Pink offline vārds ir Roberts, John Doe - Nauris, Kuģis - Ēriks. Kas attiecas uz vecumu, tad pateiksim, ka sen jau varam iepirkt spirtotus dzērienus, ko ar lielu prieku arī darām;). Ja kāds grib pienākt klāt un paspiest roku, palūgt autogrāfu, iespert, whatever ko, te būs mūsu fotogrāfijas. Uzreiz brīdinām, ka mums garšo gaišais aluZ;)

  

John Doe
Pink
Kuģis

Un tagad vēlamies pateikt pateicības dažiem cilvēkiem, bez kuru palīdzības cietnis nepastāvētu:
CooLynX - piemērs kā nepersonalizēt lapu un saistoši stāstīt par to, kas šķiet interesants;
Oskars - cilvēks, kas deva iespēju cietnim pastāvēt tā pirmsākumos;
EmuLynx - bez viņa, cietnis tagad hostotos uz viena no Zambezi free serveriem;);
Gremlins - domubiedrs, kas mums ļoti palīdz uzturēt cietni pie dzīvības un informē lasītājus par jaunumiem no mobilo telefonu pasaules
BUGa - deva "spērienu" domai, par to, ka cietnim ir nepieciešams savs web engine un gandrīz to arī izdarīja;
Laacz - viens no .lv "papiem", kas pašreiz mums palīdz augt kodējot web engine un palīdzēja atrast jaunajam cietnim jaunu jumtu;)
Cietnis.lv lasītāji - bieži vien ir tā, ka viņi ir vienīgais stimuls darīt kaut ko tālāk.
Tā pat liels paldies, visiem, kas norāda uz kļūdām, pārāda, kur mums nav taisnība, pastāsta par savu pieredzi attiecīgajām jomā utt.
Nu lūk, tas arī būtu viss, ko vēlējamies pastāstīt savā gada jubilejā. Ceram, ka paliksiet kopā ar mums un jums būs tik pat interesanti lasīt cik mums rakstīt.

« Atpakaļ uz rakstu