Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=552198, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Lord of the Rings - kļūmes
laacz (http://laacz.lv/) @ 2002-01-22 19:33:00


Kā gadījās, kā ne, radās izdevība vēlreiz noskatīties filmu. Un, protams, vairāk pievērsu uzmanību tā sauktajām 'filmas kļūmēm', jebšu angliski - movie mistakes. Tad nu, dalos ar jums savos novērojumos :) Starp citu, visas kļūmes nāk no movie-mistakes saita.
Neuzskaitīšu tos momentus, kurus filmā vienkārši palaidu garām, vai vienkārši, nepamanīju tai lapā minētos gļukus, bet sekojošie gan tika ievēroti :)

  1. Filmas sākumā, kad Bilbo un Gandalfs sarunājas, pirms Bilbo dodas projām no Hobitona, var skaidri saskatīt, ka aiz Gandalfa muguras durvis ir atvērtas. Taču, kad Gandalfs atgriežas istabā, viņš tās durvis nez kāpēc atver (tuvplāns, kurā redz parādoties gredzenu, atveroties durvīm).
     
  2. Kad Sam un Frodo nonāk pie putnubiedēkļa (brīdī, kad Sam apstājās un ieziņo tekstu, ka nekad nav bijis tālāk par šo vietu), var redzēt, ka putnubiedēklis ir turpat blakus. Nākamajā kadrā no augšas var ļoti daiļi redzēt, ka putnubiedēklis nu jau maģiskā vīzē ir pārvietojies stipri tālāk. Nākamajā kadrā atkal viss ir ok.
     
  3. Moments no sapulces Rivendellā (elfu pilsētā). Kad dwarfs provē gredzenu sadauzīt, tā cirvis sašķīst vairākās detaļās, ko uzskatāmi parāda tuvplānā. Brīnumainā kārtā, kad pēc pārdesmit sekundēm tiek parādīta sapulce no attāluma, uz akmens nav redzamas cirvja atliekas (starp citu, pat gredzenu nepamanīju...). Sekojošajā tuvplānā, protams, viss ir atkal savās vietās.
     
  4. Kad brālība ir iekš Moria raktuvēm (īsi pirms Balroga ierašanās, kurš, starp citu, visiem, kas ir spēlējuši Diablo, asociējās ar šo spēli:), tos aplenc orki. Lai cik tas dīvaini nebūtu, Frodo zobens, kuram orku klātbūtnē būtu jākļūst par zilu, tāds nav. Lai arī, to pat parāda tuvplānā.
     
  5. Kad visa honitu četrotne sēž pie galda iekš "Prancing Pony" inn (latviski tas laikam būtu krogs), Merry (viens no hobitiem) atnāk un atnes pinti ale (alus nē, bet padzēriens, kurš varētu tikt asociēts ar ginesu:), bet Pippin dodās pēc savas pintes. Tad, kad Frodo pavaicā apkalpojošajam personālam, kas ir tas onka, kas uz viņu vislaik skatās, var redzēt, ka pie galda sēd Sam, Frodo un Bree, bet ne Merry.
     
  6. Pārvietojoties pa sniegotajiem kalniem, pašā pirmajā kadrā, kad parāda visu brālību no putna lidojuma, nav redzamas pēdas sniegā. Nākamajos kadros tās tur ir.
     
  7. Braucot pa upi, garām abām lielajām statujām, pirmajā kadrā (kad redz laivas uz kreisajā pusē esošās statujas kājas fona), ir redzams, ka kāja ir ūdens līmenī. Nākamajā momentā, kad kamera rāda no augšas, ir skaidri saskatāms, ka tā pati kāja, nez kālab, atrodās uz paaugstinājuma, labu gabalu virs ūdens. Bet, var jau būt, ka tas ir redzes māns.
     
  8. Pēc tam, kad tiek nogalināts galvenais apgreidotais orks, Straiders skrien klāt Boromiram, kuru tas pats orks nāvīgi bija ievainojis. Kad parāda (teorētiski) mirušos orkus, kuriem pāri lēkšiem nesās Straiders, var ļoti uzskatāmi redzēt, ka viens no tiem vienkārši kustās, bet otrs paceļ galvu, noraugās uz Straideru un noliek to pašu savu galvu atpakaļ. Šis moments gan varētu tikt izskaidrots ar to, ka orks gribēja palikt dzīvs, bet nu .. viņi pārāk labi audzināti bija un cīnījās arī ne pa jokam, lai vienkārši nobītos :)
     
  9. Epizodē pēc cīņas ar 'uzlabotajiem' orkiem mežā (neilgi pirms filmas beigām) Boromirs savu labo roku novieto Aragonam uz kreisā pleca. Tas tiek filmēts no aizmugures. Kad tiek parādīts Aragons no priekšas, rokas uz viņa pleca vairs nav. Un tā šī skatu maiņa atkārtojas vairākas reizes. 

Tās ir tikai tās lietas, ko pats savām kuslajām ačelēm pamanīju. Te nav ietvertas nesakritības starp grāmatu un filmu, bet par manu viedokli šai jautājumā var lasīt manā iepriekšējā rakstā, kurā paudu savu viedokli par filmu :)

P.S. Kā esmu manījis, DVDRips (4SVCD versija) jau ceļo pa interneta ārēm. Meklējiet pie saviem lokālajiem izplatītājiem? Nē, labāk jau nē... pirātisms, va zinaties..

« Atpakaļ uz rakstu