Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=1863689, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

E.T. meklējumos...
John Doe (latven@inbox.lv) @ 2002-07-23 10:00:00


  Reiz jau rakstījām par SETI programmu, ar ko tur cilvēki nodarbojas un kam tas viss vajadzīgs. Tātad - SETI nodarbojas ar ārpuszemes cilvilizāciju pēdu meklēšanu. Līdz šim projektam bija savi ierobežojumi, kas bija saistīti ar Arecibo Radioteleskopa izmantošanu. Proti - laiks, kas tika atvēlēts SETI vajadzībām bija nepietiekošs. Līdz ar to arī bija iespējams vienlaicīgi observēt nelielu kosmosa daļu - līdz 1000 zvaigznēm. Tagad SETI plānos ir uzbūvēt jaunu teleskopu. Pat ne vienu teleskopu, bet veselu teleskopu kopu (350 gab. - 6 metri diametrā katra). Izmaksās viss šis projekts ap 26 miljoniem dolāru, kur lielu daļu apņēmies apmaksāt Microsoft līdzīpašnieks un Bila Geitsa kolēģis Pols Alens (Paul Allen). Šī iemesla dēļ teleskopi tiks nosaukti viņa vārdā - Allan Telescope Array.

Allan Telescope Array
Allan Telescope Array
Tātad šo 350 teleskopu kopu paredzēts pabeigt jau 2005. gadā un tas dos SETI iespēju to izmantot 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā. Šie teleskopi tiks būvēti 290 jūdzes no San Francisko kādā Hat Creek Observatorijā (Hat Creek Observatory). Pēc SETI speciālistu aprēķiniem, atdeve pētījumiem, salīdzinot ar Arecibo Radioteleskopu, būšot vismaz 100 reizes lielāka, t.i., SETI tad spēs novērot sākot no 100000 līdz pat 1 miljonam zvaigžņu vienlaicīgi. Kā minēts xTerra.ru, tad projekta veiksmīgas realizēšanas gadījumā pēc 25 gadiem cilvēce zinās - ir vai nav visumā vēl kādas saprātīgas būtnes. Rodas tikai viens jautājums, kas šos iegūtos datus spēs apstrādāt?...

  Izmantoti materiāli no Space News, xTerra.ru, Allan Telescope Array.

« Atpakaļ uz rakstu