Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=1470, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Atklāta vēstule E-Pasaulei
laacz (http://laacz.lv/) @ 2001-09-10 18:55:00


Veelos publiski izteikt atvainoshanos visas cietnis.lv komandas vaardaa par emociju uzpluudaa izmantoto vaardu "zagts", aprakstot juusu jauno produktu. Teiksim taa - sho vaardu mees njemam atpakalj.
Bet mees nemetiisim sho rakstu aaraa, jo tas buutu analogs (vienkaarshots, gan) faktam, ka laikraksts Diena konfiscee vakardienas aviizes eksemplaarus, jo tur tika mineeta nepatiesa informaacija. Bet - veersiishu juusu un muusu lasiitaaju uzmaniibu uz faktiem, kuri liecina par juusu tik lepni mineetaas GPL licences paarkaapumiem.


Taa kaa shii ir atklaata veestule, es apskaidroshu tiem, kas nav informeeti, kas ir GPL.

GPL (General Public License - Vispaareejaa Publiskaa Licence) ir 1988. gadaa radiits, 1991. gadaa papildinaats teksts, kursh noraada programmatuuras briivas izplatiishanas noteikumus, prasiibas shaadaam programmaam, to autoriem un izplatiitaajiem.

Fakts, ka par briivaas programmatuuras izplatiishanu driikst pieprasiit samaksu, ir pareizs. Bet - samaksu driikst pieprasiit tikai par izplatiishanu.

Taalaak - izplatiitajai programmatuurai jaabuut komplekteetai ar izejas kodiem (tiem vismaz ir jaabuut briivi pieejamiem), kaa arii tai komplektaa jaanaak GPL, un programmatuuras aprakstaa jaamin, ka taa ir uz GPL baazes, lai nemaldinaatu klientus.

GPL licence nosaka, ka jebkura programmatuura, kura tiek izplatiita uz GPL baazes, autoru atbriivo no jelkaadas garantijas. Tas noziimee - juus varat atteikties no savu klientu supporta. Taa ir rakstiits licencee. Ja juus neesat atsevishkji noraadiijushi faktu, ka juus garanteejat shii produkta kvalitaati un supportu, tad darbojas GPL mineetais 'no warranty' fakts.

Taalaak - veicot izmainjas shaadaa programmatuuraa, taa ir attieciigi jaaizplata ar visu modifikaaciju sarakstu, kuras veikushi ir tautieshi.

Juus nevarat paardot programmu, vai licences tiesiibas uz to. Juus varat tikai pieprasiit samaksu par taas piegaadi, datu neseeju un laiku, kuru prasiijusi ir piegaade un ieraksts uz datu neseeja. Tas (ka programma pati par sevi ir briiva un briivi izplataama/modificeejama) ir jaanoraada obligaati.

Es shaubos, ka juus esat sho produktu pilniibaa paarrakstiijushi. Taa kaa, veelos lai juus atsaucat savus vaardus par "pilniibaa radiits latvijaa" tieshi taapat, kaa mees atsaucaam savus par 'zagts'.

Pieziimeeshu veel faktu, ka juusu riiciibas rezultaataa, ja sekot GPL licencee minetajiem iespeejamajiem pienjemamajiem meeriem, Latvija var kljuut par valsti, uz kuru shiis porgrammas eksports ir aizliegts. Vai juus to veelaties?

Paldies par juusu uzmaniibu.

Vēstule vienam no programmas autoriem un viņa atbilde.

Vispārējās Publiskās Licences (oriģināls | latviski) un cietnis.lv vārdā.

Šī vēstule nāk kopā ar GPL licenci.

P.S. Ceru, ka juusu pretreakcija (ja taada buus) neaprobezhosies tikai ar primitiivu individuaalu pieeju.

« Atpakaļ uz rakstu