Lai izdrukātu šo rakstu, savā browserī izvēlieties File -> Print, nospiediet uz ikonas print, vai arī, ja sanāk, spiediet šeit.
Šī raksta on-line (oriģinālā:) versija atrodama pēc adreses http:///?id=12389249, no kurienes arī šī izdruka ir nākusi.
Jebkura neautorizēta (bez autora piekrišanas) šī materiāla izmantošana var viest bēdīgas sekas. To darīt vienkārši nedrīkst.

Netskeips "turpinās"
laacz (http://laacz.lv/) @ 2004-05-27 15:54:00


Pagājušogad mēs apglabājām Netscape pārlūku. Vismaz šo nosaukumu mums lika aizmirst. AOL, kurš ilgu laiku šo projektu uzturēja, tā vietā, lai turpinātu attīstīt savu pārlūka versiju, kuras pamatā bija citu izstrādātais Mozilla dzinējs, izvēlējās iet mierizlīguma ceļu strīdā starp Microsoft pārstāvēto Internet Explorer un AOL pašu veidoto Netscape. Licencējot Microsoft piedāvāto pārlūku, paplašinot savas iespējas izmantot Microsoft portāla MSN iespējas un saņemot simbolisku summu 750 miljonu ASV dolāru apmērā, praktiski tika likvidēta Netscape nodaļa un tās darbiniekiem tika piedāvāta iespēja strādāt jaunizveidotā organizācijā Mozilla Foundation (kurai, lai izvairītos no problēmām ar atlaistajiem darbiniekiem tika ziedota iespaidīga naudas summa, kā starta kapitāls).

Šī gada sākumā AOL atkal atsāka piedāvāt saviem klientiem kā noklusēto pārlūku Netscape. Tiesa, tikai t.s. starta komplektam. Un tagad AOL ir paziņojis, ka šovasar plāno izlaist jaunu Netscape versiju - 7.2. Tā tiks bāzēta uz drīzumā gaidāmās Mozilla pārlūka 1.7 versijas un skaitīšoties apgreids jau novecojušajai 7.1 versijai.

Taču, lai kā mums gribētos cerēt, tas nebūt neliecina, ka AOL jau kārtējo reizi ir nolēmusi mainīt savu viedokli un pievērsties atkal Netscape izstrādei. Kompānijai nav nedz izstrādātāju, kuri nu ir pamukuši kur kurais, nedz iespēju, lai šādi soli spertu.

Iespējams, ka šis ir piesardzīgs solis, ņemot vērā to, ka Microsoft savu pārlūku kardināli uzlabot tuvākajā laikā neplāno, taču viens no visperspektīvākajiem konkurentiem šajā tirgū - FireFox (kas ir Mozilla programmu klāstā ietilpstošais pārlūks) uz vietas ij nedomā stāvēt.

« Atpakaļ uz rakstu