cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Mirta, Ziedīte, Amula
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Urva, Urve, Urvi, Orvi, Urbe
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Milgedas, Skalvė, Anzelmas, Amalija

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (17)  

Brīvdienās Pinka rokās, tas ir man, nonāca kaste ar GeForce4 440 MX sērijas videokarti, kurai ražotājs ir visiem pazīstamais kā mātesplašu ražotājs Chaintech. Īpašs paldies šoreiz jāsaka Liepājas Datoru Centram, jo šī nav pirmā reize, kad kāds datordzelzis, kas parādās Latvijā nonāk www.cietnis.lv veidotāju rokās no šī kantora. Bet nu neatkāpsimies no iecerētā pasākuma, veiksim videokartes ievērtēšanu. 

Kas par zvēru ir tas GeForce 4 MX? Mēģināsim tūlīt to noskaidrot.
 

Saņēmis kasti ar iekšā atrodošos VGA adapteri, fiksi devos testēt un ievērtēt. Kas no šī pasākuma sanāca, mēģināšu šajā rakstā arī izklāstīt.

Un tā pirmais iespaids. 

Sākšu ar iepakojuma kastiņu, galu galā liela nozīme mūsu laikos ir arī iepakojumam. Acis tā tik vien iemirdzās un rodas neciešams gribas spēks visu to satvert un aiznest prom. Konfekte papīrītī tomēr ir labāk, nekā konfekte bez papīrīša. Vai ne?

Ko tad mēs redzam... Kāpēc uz kastes ir kaut kādas automašīnas motors ar nezināmu izcelsmi un GeForce 4 MX logo uz tā? Kāds sakars videokartei ar motoru? Ja tai kastē būtu procesors es vēl varētu tam piekrist, tas tak datora sirds. Bet nu lai paliek, atkal mārketinga triki.


Otrā kastes pusē sastapu uzrakstus 6 valodās un plates parametrus. Ieraugu arī vārdu ROSSIJA. Mani vairs nepārsteidz uzraksti krievu valodā. Ē, kad ražotāji beidzot sapratīs ka ir arī Baltijas tirgus, un beidzot parādīsies uzraksti Valsts valodā. Lai gan, toreiz uz testētās ATI RADEON 8500 LE kastes manīju uzrakstus brāļu leišu valodā.

Bet tomēr, kaste likās samērā paliela, atverot to, radās iespaids, ka kaut kas trūkst, tur tak varētu mierīgi ielikt kādas 3 video kartes. Vienu trešdaļu no visas kastes aizņēma tikai 1 lietotāja instrukcija, 1 videokarte, un draiveris uz 1 CD kā arī 1 kabelis S-Video formātā, lai monitorā redzamo bildi varētu novadīt arī uz TV. Kāpēc ražotājs nav iekļāvis parasto video out, ir tik jāzīlē. Pārējās 2/3 kastē ir tukša vieta.

Pats apskatāmais objekts: proti Chaintech Geforce 4 MX 440 videokartes pamatne - tekstolīta plate ir izpildīta tradicionālās ķīniešu krāsās, tas ir dzeltenbrūnā krāsā. Kartei ir 2 analogās izejas, viena uz monitoru, otra S-Video. Pašā kartē izbrīnu radīja mazais detaļu skaits. Daži kondensātori, četras DDR Samsung atmiņas. Izbrīnija arī ventilators, kurš atdzesē GeForce4MX čipu. Salīdzinot visuāli webā ar citu konkurentu video karšu ražojumiem, šis izskatījās vienkāršs un krasi atšķīrās ar savu izskatu, teikšu godīgi pat pārāk vienkāršs. Ražotāji atkal uz visu ekonomē.

Instalācijas process.

 Nomainīt savu ATI RAGE 128 PRO ULTRA uz šo daektu nav nekāds grūtais darbs, vajag tik beidzēt nost datoru, atskrūvēt korpusam skrūves, tad izjemt esošo karti. Skrūvīte ārā, karte ārā, karte iekšā, skrūvīti atpakaļ, viss, power on un aidā. Windows XP lēni apdomājas un piedāvā man veikt draiveru instalāciju, aši iebaroju cd ar draiveriem, winxp daudz nedomājot sagremo tos un viss, viss notiek. Nekāda restarta pat nevajag. Ātri. Sāku meklēt uz cd kādu demo testiem, bet neraža, nau nekā, uz diska ir tik pliki draiveri un viss. Kā sacīt jasaka, žēl, atkal viss jādara pašam, jāvelk no tīkla. Nu nekas. Toties draiveri tiek piedāvāti visām operacinālām sistēmām, izņemot win 3.** un BeOs, kas nemaz nau slikti.

Atcerējos par ATI Radeon 8500 LE, ar kuru nesen tika veikti testi, padomāju ka jasalīdzina ar 3dmark. Novilku 3dmark2001SE no madonion.com. Palaidu no sākuma benchmarkā demucīti, gribējās atrāk pamielot acis. Nu teikšu - pasaka vienkārši, papriecājos un palaidu pašu benchmarku, kas uz doto brīdi ir galvenais mērķis man, jo ir ar ko tak salīdzināt, benčmarka pirmajās četrās daļās karte sevi parādija tik no labās puses, skrien kā zvērs, bet vienmēr gadās arī kāds darvas piliens medus mucā, laižot pārejos testus karte izrādījās daudz lēnāka par ATI Radeon 8500LE, neizpildīja daudzus testus, kas ir diezgan dīvaini, atšķirībā no ATI Radeon 8500LE. Un tad es apjēdzu, karte ir nevis GeForce 3 turpinājums, bet GeForce 2 MX turpinājums, karte nav apveltīta ar daudzām 3d spējām. Pareizāk viņas ir, bet nu ļoti krietni apgraizītas. Līdz ar to kartes nākotne ir visai rožaina, un nekas labs to negaida. Piezīmēšu, šis ir GeForce 4 MX review , nevis GeForce 4. GeForce 4 varētu būt kas cits. Atkal mārketinga triks, lai mānītu cilvēkus.  

Interesenti var ievērtēt benčmarka rezultus:

Rezultāti varēja būt labāki, bet labāki viņi nav. Žēl, pats gaidīju no kartes ko vairāk. Jutos aplauzies un mazliet piekāsts no Nvidia un GeForce 4 MX puses, jo sasolīts bij daudz kas. Bildē kā Jūs redzat ir salīdzinātas 2 videokartes - Nvidia Geforce4 440 MX un tiešais konkurents ATI Radeon 8500 LE, kas pēc personīgām domām bildes kvalitātē un ātrdarbībā sit Geforce4 MX pušu.



Negribu apgalvot, ka 3dmark ir vienīgais un pareizais risinājums karšu testēšanai. Izmēģināju testam arī Nopietno Semu, uz max kvalitāti, karte nebremzēja, kas viesa cerības ka nav nemaz tik slikti, bet bildes kvalitāte varēja būt labāka. Teikt, ka Nvidia jaunajā čipsetā neko neuzlabo video apstrādē arī nevar, uzlabojumi ir, bet vai labāki par ATI? Karte ir līmenī un pilda savas funkcijas kā ofisa 3d akselerators. Domāta ofisa vajadzībām nevis spēlēšanai mājās. Nav jau uzreiz burtiski jauztver, ka tā karte ir gliemezis, bet teikšu godīgi, nav jau arī raķete, vidēja mēroga karte manā skatījumā. Kopvērtējumā nonācu pie slēdziena, tomēr šī videokarte nav mana sapņu karte, ko es tik kāri vēlētos iegūt. Viss it kā būtu ok, tik bet nu ne ir pie sirds tā karte. Kāpēc, man kāds iedeva kādu laiku atpakaļ patestēt Radeon 8500? Apetīte rodas ēdot. Negribu teikt, ka šī karte ir īpaši dārga, bet par lētu arī to nenosauksi, sākot no 85 - 96 stārķiem grib datordetaļu tirgoņi par šo jaunumu Latvijā. Neaizmirsīsim ka Nvidia INC šo čipsetu ''GeForce4 MX'', uz kā pamata ražota karte, tendē un piesaka kā GeForce 2 MX aizvietotāju.

P.S. Uz gamenet.lv pamanīju rakstu par to, kā John Carmak no ID Software izsakās par šo karti, un soore nevaru nepiekrist viņa paustām domām. Es arī jūtos vīlies. Un vēl karte man liekas ir tapusi ļoti lielā steigā, it kā speciāli Nvidia gribētu ieriebt konkurentiem, jo pilnā GeForce 4 nāks klajā bikīt pēc mēneša. Un tad jau varēs spriest, kas patiesi ir labs tajā GeForce 4.

 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (17)
Prev: PopSci / Ķīna raugās tālēs melnajās
Next: Ziņas / CeBIT 2002 - diena otrā
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.