cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Mirta, Ziedīte, Amula
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Urva, Urve, Urvi, Orvi, Urbe
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Milgedas, Skalvė, Anzelmas, Amalija

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (7)  

Jau vairākus gadus pa inetu apkārt ceļo šis nostāsts. Precīzāk sakot - vienkārši Santaklausa neeksistences pierādījums. Daudzās avīzēs, žurnālos un skrejlapās publicēts, šis teksts tiek papildināts ar dažādām jaunām detaļām, kā arī, manuprāt, neir tālu tas laiks, kad tiks izdota grāmata "1000 un 1 iemesls, kāpēc Salavecis neeksistē". Tad nu, pateicoties šeit  publicētajam, tapa tulkojums.
 

Patiesība par Santaklausu (feat. Ziemassvētku vecīc)

Neviena no pastāvošajām briežu (kur nu vēl ziemeļbriežu) sugām nespēj lidot. BET eksistē apmēram 300 tūkstoši dzīvu organismu, kuri vēl ir jāklasificē, un, lai arī lielākā to daļa ir kukaiņveidīgie un mikrobveidīgie, tas neizslēdz iespēju, ka eksistē lidojoši brieži, kuru līdz šim redzējis ir tikai pats Santaklauss.

Pasaulē ir 2 miljardi bērnu (personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem). BET, tā kā Santa, acīmredzami, neapklapo musulmaņus, ebrejus, budistus un vēl dažu ticību pārstāvjus, tad tas noslodzi samazina līdz 15% no tiem pašiem 2 miljardiem, kas attiecīgi, ne pārāk viltīgu matemātisku darbību rezultātā mums dod 378 miljonus personu. Uz šīs planētas vidējais bērnu skaits ģimenē (mājā, dzīvoklī, jurtā) ir 3,5 gab. Tas mums rezultātā garantē vismaz 91,8 miljonus māju (dzīvokļu, jurtu). Varam pieņemt, ka katrā mājā ir vismaz viens labs bērns (labs bērns ir tas, kurš ir pelnījis dāvanas; nav izslēgts arī pretējais - dāvanas ir pelnījis tas bērns, kurš ir labs).

Santai ir 31 stunda lai izdalītu savas dāvanas, pateicoties vairākām laika joslām, ja pieņemam, ka viņš kustās no austrumiem uz rietumiem, kas, visticamākais, ir ļoti loģiski (ergonomiski). Šādu elementāru secinājumu rezultātā iegūstam, ka Santai ir katru sekundi jāapmeklē 822,6 vietas. Citiem vārdiem - Santai ir 0,001 sekunde, lai noparkotos, izlektu no kamanām, pārvietotu sevi no dūmeņa augšas līdz kamīnam (vai kas tur ir [buržujka?]), piepildīt zeķes (daudzviet dāvanas liek tieši zeķēs), atlikušās dāvanas izmētāt zem eglītes, apēst visu, kas ir palicis uz svētku galda, izlīst atpakaļ pa to pašu dūmeni, iekāpt kamanās un nokļūt līdz nākamajai mājai. Ja pieņemt, ka visas 91,8 miljoni pieturvietas ir vienmērīgi izkliedētas pa visu zemeslodes virsmu (to mēs pieņemam, lai būtu vienkāršāki aprēķini), tad mums sanāk 1,3 kilometrs starp mājām un visā visumā veicamais ceļš sastāda 114 miljonus kilometru, neskaitot apstāšanos, ceļu, veicamo pa skursteņiem, kā arī laiku, lai pabarotu briežus.

Tas viss nozīmē, ka Santas kamanas pārvietojas ar vidējo ātrumu 1040 km/s, t.i. - 3000 reizes ātrāk nekā skaņa. Vienkārši salīdzinājumam - pats ātrākais pārvietošanās līzeklis, kuru ir radījis cilvēks, kustās ar 44km/s lielu ātrumu. Vidējais brieža ātrums, savukārt, ir 56 km/h (15 metri sekundē).

Vēl viena diskusiju vērta lieta - kamaniņu svars. Ja pieņemam, ka katrs bērns iegūst savā īpašumā standarta dāvanu (vai to komplektu), kura svars ir 1 kilograms (1 kg), kamanu kopējais svars ir 321 300 tonnas, neskaitot Santu, kurš, kā runā, ir gana liels onka. Pa zemi normāls briedis ir spējīgs pārvietot ~450 kg. Pat, ja pieņemsim, ka lidojošais briedis ir spējīgs pārvietot desmit reizes lielāku svaru, tad 8, vai pat 9 šīs dzīvnieku sugas īpatņi būs stipri par maz. Visā visumā, būs nepieciešami 71 420 brieži - tas palielina noslodzi līdz 353 450 tonnām (vienkārši pieskaitām briežu svaru). Un, vēlreiz salīdzinājumam, - tas ir četras reizes vairāk, nekā Karaliene Elizabete (kuģis, nevis pati karaliene).

353 tonnas, kuras tiek pārvietotas pa atmosfēru ar 1040km/s lielu ātrumu, izbauda gana lielu pretestību - tā uzkarsēs briežus tieši tāpat, kā karsē kosmiskos kuģus, vai meteorītus. Pirmais briežu pāris tiks iepriecināts ar enerģiju 14,3 kvintiljoniem džoulu apjomā. Katru sekundi. Katrs. Īsāk sakot, tie momentāli sadegs, piedāvājot šim nelietīgajam enerģijas apjomam savus nākamos draugus. Tie, kas aiz sadegušajiem. Tieši tāpat tiks atskaņots skaļs blīkšķis. Un visa komanda sadegs 4,26 sekundes tūkstošdaļās. Bet pa to laiku uz Santu iedarbosies centrbēdzes spēks (zeme ir apaļa), kurš ir 17500 reizes lielāks par zemes pievilkšanas spēku. 400 kg smago Santu (pieņemsim, ka viņs tieši tik sver) izsmērēs pa sēdekļa muguru spēks, kuru, ja pārrēķina kilogramos, varētu raksturot skaitlis 9 588 922 kilogrami (gandrīz 10 000 tonnu).

Un nobeigumā. Ja Santa kaut kad ir braukājis apkārt un dalījis dāvanas, tad viņš jau sen kā ir miris.
 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (7)
Prev: Linki / Kļūdas paziņojums?
Next: Ziņas / mp3.com iesūdz savus advokātus
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.