cietnījamajiem lasītājiem paredzētais cietnis
ZinasSpēlesWinampPopsciMobileFailiLinkiViedoklis
08:57 Par maziem zaļiem cilvēciņiem. Skatīt multenes... [www.greenman.ru]
13:15 Zvaigžņu karu jaunākā epizode sauksies Star Wars: Revenge of the Sith un noskatīties to varēsim 2005. gada maijā. [yahoo news]
14:51 No Ņujorkas uz Londonu 54 minūtēs. Tas viss ar vilcienu, kas pārvietosies ar ~8000 km/h ātrumu. Vai tas ir iespējams? [media.dsc.discovery.com]
14:15 Interneta "tētis" iecelts bruņinieku kārtā. [www.digitmag.co.uk]
13:59 Teorija par to, ka melnajā caurumā viss pazūd bez pēdām var izrādīties nepatiesa un 21. jūlijā Stephen Hawking centīsies to pierādīt. [new scientist]
[RSS]



ADVANCED


 Nav cepuminju, nav polla. [kļæ½pļæ½c?]
Floppy diskus...
 
  Izmantoju ikdienā   8% (48)
  Pa retam izmantoju   58% (352)
  Neizmantoju vispār   28% (170)
  Kas ir Floppy?   7% (42)
13 komentāri | visi citi...


ļæ½odien vardadienas svin:
Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
*/?> Nimepļæ½evalised on:
Joonas, Joakim, Kimmo
ļæ½iandien vardadieni ļæ½vencia:
Virmantas, Rusnė, Meda, Ferdinandas, Gvidonas

 Hosted by DEAC
 Server by M79


 da worst
 pods
flash.lv
?>  self
*/?>

  Aizsļæ½ti ziļæ½u par ļæ½o elļæ½to rakstu sev, savam draugam vai naidniekam Izdrukļæ½ ļæ½o nejegļæ½ pļæ½rkļæ½lo ziļæ½u uz sava exelentļæ½ printera Tev gan jau ka ir kaut kas piebilstams par ļæ½o megaziļæ½u (29)  

Ja ticēt cietnī izvestās aptaujas rezultātiem, tad gribot, negribot ir jāsecina, ka lielākā daļa mūsu lasītāju nezin, kas ir demo scene. Uzreizi piebildīšu - es pats neesmu nekāds tur programmētājs un neuzskatu, ka esmu pietiekoši labi informēts par šo lietu. Līdz ar ko, visi labojumi un nepateiktais dodas uz komentāriem.
Līdz ar ko - raksts nepretendē iegūt izsmeļošu materiāla statusu demo scēnas jautājumā.
Pievienotie faili:
    Omniscent 4K Intro (39,11 KB)
    YO by Future Crew - apvērsums PC Speaker mūzikā (27,33 KB)
 

Viss sākās ar parastiem crackeriem. Cilvēkiem, vai to grupām, kuru mērķis bija uzlauzt kādu spēli. Šo cracku sākumā parasti tika parādīts kāds grafiskā tipa intro. Ar laiku to palika tik daudz, ka intro sāka pastāvēt kā atsevišķa nodarbe. Tā radās demo scēna.

Sēžot caurām dienām (un naktīm) pie datora, tādi cilvēki ņemas un cīnās par to, lai uztaisītu kaut ko, kas viņiem dotu gandarījumu. Kad cilvēki saprata, ka nav vienīgie, kas kaut ko tādu dara, viņi sāka kopistiski čupoties, radot grupas, rīkot savā starpā sacensības, sacensības, kuras tika nodēvētas par parties (no vārda party - ballīte:).

Viss tas sākās 1983. vai 1984. gadā, kad populārākie no pieejamajiem mājas kompjiem bija Commodore 64, Atari un Apple II (es pat atceros vecus vācu katalogus, kurus alkatīgi pētīju, tecinot siekalu uz šiem abiem skaistumiem:). Cilvēki šur un tur sāka rakstīt programmiņas (assemblerā, vai pat mašīnkodā), lai izspiestu no datora maksimumu un pierādītu, ka populārākais un labākais nav ne tuvu maksimālais iespējamais.

80to gadu vidū notika apvērsums. Atnāca Amiga. Tam bija tolaik vienreizējas multimediju iespējas un tiešām pieejama cena. Demo scēnas dalībnieki sāka masveidā pievērsties Amigas mocīšanai.

Tā tas ilga līdz 1990. gadam, kad IBM datorus lietojošie sāka saprast - Amiga, protams, ir baisi kūl. Bet, redzieties, IBM galugalā ir jaudīgāki. Te kaut kas var sanākt. Diemžēl, viens liels mīnuss bija sliktā skaņa (Adlib - 9 sintezatora kanāli, SoundBlaster - 9 sintezatora + 1 balss kanāls, parastais datora pīkstulis un Covox - seriālajā portā spraužama karte). Starp citu, šo mītu par 'slikto skaņu' diezgan spēcīgi iedragāja tā laika viena no elītākajām grupām - Future Crew, pierādot, ka ar PC skaņu var tiešām sakarīgu spīkera tipa mūziku iegūt (skatīt pie rakstam pievienotajiem failiem; tagad visi smiesies, bet tolaik neviens tam negribēja ticēt, sakot, ka kompim nav tik daudz resursu, lai ko tādu darītu ;)

Kopš tiem laikiem nekas, izņemot datoru jaudu nav mainījies. Lielākās demo pārtijas aizvien ir četras - Mekka & Simposium (Vācija), The Gathering (Norvēģijā), The Party (Dānijā), Assembly, kura notiek Somijā .

Demo iedalās vairākās, gana standartizētās, kategorijās.

Lielākā un, parasti, vispopulārākā tieši tā arī saucās - Demo. Praktiski nav nekādu ierobežojumu, ja neskaita to, ka nedrīkst būt pārāk lieli (parasti, līz 4M), pārāk gari un jāstrādā uz viduvēja mājas tipa datora. Piemēram, tas pats VIP2 demo.

Intro. Tā ir viena no interesantākajām kategorijām (vismaz, manās acīs:) Programmu izmēri tiek ierobežoti ar 64K, 4K vai pat 256 baitiem. Un ej uztaisi kaut ko überlabu un skaistu un strādājošu. Cilvēkiem izdodas. Nesen cietnī minētie farb-rausch demo ietilpst int64 kategorijā. Kā šodien atceros manu sajūsmu, kad skolā ieraudzīju Omniscent. Tas ir Descent 4 (četros) kilobaitos. Skatīt pievienotajos failos.

Nākamā kategorija ir uz datora zīmētie attēli. Parasti noteikumos ir ierobežojums izmēros (platums x garums) un izmantojamo krāsu skaitā. Tā bieži vien ir neizsakāma daile. (kaut kur šajā rajonā meklējiet atbilstošo gadu, tad pārtijas nosaukumu un tālāk jau rakājaties pa direktorijām). Kā atsevišķu kategoriju parasti izdala arīdzan ray-traced grafiku, jebšu - 3d modeļus, kuri ir renderēti (nez, kā lai latviski pasaka...) uz datora.

Mūzika. Te nu tauta izpaužas. Parasti tā ir laba bumsikibumsiki (iet runa par pirmajām vietām), ar izņēmumiem. Kategorijas parasti ir vairāku kanālu miksētā mūzika (MIDI, u.t.t.) un MP3.

Animācijas. No demo un intro atšķiras ar to, ka jau ir prerenderētas. T.i. - tipo multenes ;)

Viena no asinis uzsitošākajām sacensībām ir fast compo. Tiek dots konkrēts laiks (24h programmēšana, vai 30 minūšu zīmēšana), kurā ir jāizveido savs demo.

Starp citu. Krievijā (bijušajā PSRS) demo scēna vēl aizvien neir mirusi, lai arī vairs nav tai līmenī, kāds bija agrāk. Lielāko interesi parasti izraisa ZX Spectrum demoscēna, kura Krievijā ir ļoti populāra. Pārējās kategorijas ir PC, Amiga un BK (kurš gan tos neatceras, a?).

Krievijas topīgākās pārtijas (krieviski - paķi:) ir ENLiGHT (Sanktpēterburga - vairs nenotiek. R.I.P.), BYTEFALL (Maskava), un Minskā notiekošais MILLENIUM'1902 (nosaukumā nav kļūdas:). Diemžēl, miris ir Chaos Construction (CC; Pēterburga)

Latvijā demoscēna, diemžēl, praktiski neeksistē. 2001. gada septembrī Rīgā notika phat1. Tā ir vienīgā, diemžēl. Kopā, cik zināms, .lv eksistē apmēram 10 aktīvi demoscēnas memberi. Pamatā - ZX Spectrum (.ru ietekmē). 99.9% latvijas koderu, kuri demoscēnojās, pamatā ir citu grupu locekļi. Ne lokālo. Lokālās aprobežojas ar sanākšanu, iedzeršanu un zīlēšanu alus biezumos :)

Vispār, crack/demo scēna Latvijā bija. Bet pastāvēja īsu laiku. Pāris gadus atpakaļ.

Resursi Internetā:

Paldiesi par informācijas sniegšanu un korekcijām:

 
 
Atpakaļæ½ | Uz augļæ½u | Komentļæ½t (29)
Prev: Ziņas / Mobile Flash
Next: Ziņas / Xbox uzlauzts !
© 2000-2024 Cietnis.lv.
c0ded by laacz
Hostingu piedāvā DEAC
Hardware piedāvā m79
php/mysql on redhat/apache
Statistika powered by counter.lv
Jebkuru materiālu pārpublicēšana vai izmantošana bez atsauces uz cietnis.lv
ir aizliegta. Izmantojot materiālus no cietnis.lv, pirms to darīt, ir nepieciešams
sazināties ar autoru un noskaidrot izmantošanas noteikumus.